Divendres, setembre 22, 2023
spot_imgspot_img

La Última

Menjadores urbanes per l’hivern

A continuació us donarem uns quants consells sobre com construir i instal·lar menjadores per als ocells del vostre jardí, balcó o finestra, de la manera més senzilla i econòmica!

Un bon moment per fer-ho és a l’hivern ja que als ocells els costa més trobar menjar i per tant els fem un favor més gran, i també vindran més ràpid a les menjadores que preparem, però es poden deixar instal·lades durant tot l’any, els ocells us ho agrairan!

 

Com construir les menjadores?

Podem fer servir la imaginació, això si, sempre tenint en compte algunes qüestions:

  • Si fem servir algun recipient que reculli el menjar en forma de bol o plat, caldrà que estigui foradat o bé tingui un sostre, sinó quan plogui quedarà inundat i es farà una pasta enganxifosa i desagradable amb el menjar.
  • Si no volem que els coloms i tórtores ho endrapin tot, haurem de donar certa inestabilitat a les menjadores tipus bol o plat, de tal manera que aquests ocells més grans no es sentin segurs de parar-se a sobre
  • No utilitzar materials que puguin desprendre substàncies tòxiques. Evitar fustes envernissades i pintades així com materials dubtosos o de procedència desconeguda.

 

Alguns exemples:

 

Menjadores per mallerengues: Amb talls d’entre 20 i 30 cm de filferro, es poden fer penjolls de cacauets sense pelar. Només cal anar foradant els cacauets amb el propi filferro (o prèviament amb un punxó, si aquest és massa prim) i fer-hi un ganxo al final per penjar-lo.

Un recipient amb pipes crues i sense pelar també les tindrà encantades! O bé podem reciclar un saquet de malla com els que porten envasats els alls, reomplir-lo de pipes amb pela i cacauets pelats i penjar-ho, així encara estaran més distretes!

 

Menjadora per pit-roigs i cotxes:   Amb un tros de soca penjada com un balancí (foradada i amb cordills), ja tenim un bon espai on posar fruits carnosos i/o cucs.

 

Menjadora per pardals i fringíl·lids: Són ocells als que majoritàriament els agrada picotejar pel terra. Si tenim espai podem construir una menjadora plana (amb sostre o desaigua) sobre un pal, o bé penjada amb 4 cordes.

A falta d’espai, podem fer servir els plats de sota els testos (si són de plàstic prèviament foradats, a mode de desaigua), situats a l’ampit de la finestra o al costat de les plantes del balcó.

 

On posar-les?

Molts pensen que per no tenir jardí o una gran terrassa ja no poden posar menjadores i gaudir dels ocells a l’hora que els fan un favor. Error! Seguint els següents consells, es poden posar a qualsevol lloc, tant sigui un balconet o una finestra, mentre els ocells hi puguin arribar…

  • Molt important no situar les menjadores en algun lloc on hi pugui arribar un gat o qualsevol altre depredador (alguns gossos també poden ser bons caçadors). Per molt que coneguem el nostre gat o molta confiança que li tinguem, no deixa de ser un animal i el seu instint és el de caçar. Per no arriscar-se, cal evitar barrejar menjadores i gats.
  • Si tenim poc espai, les podem penjar de la barana del balcó o podem adaptar algun ganxo a la finestra.
  • També es poden posar sobre testos i jardineres (sempre recordant el primer punt).

 

Amb què omplir-les?

Hem de tenir en compte que sempre que fem servir pipes i cacauets han de ser crus i no torrats.  Els podem comprar a qualsevol botiga de grana seca o cooperativa (atenció amb els supermercats que acostumen a ser sempre torrats).

Si tenim una heura a prop, només cal veure com es posa d’ocells quan els fruits són madurs! Si n’agafem unes branquetes també les podem afegir a les nostres menjadores. I si teniu prou espai, i ganes, també podeu plantar un test amb una heura o posar-hi unes quantes maduixeres (no espereu menjar gaires maduixes!)

A les botigues d’animals, de plantes i cooperatives, també podem trobar unes boles de llard (grassa vegetal) que els encanten a les mallerengues. Són molt econòmiques i requereixen un mínim per ser instal·lades.

Per als pardals i fringíl·lids, podem comprar menjar per canari mateix, a qualsevol botiga d’animals o cooperativa.

A les menjadores planeres, també hi podeu afegir les engrunes de pa que van sobrant del dia a dia (quan prepares entrepans, quan fas llesques o bé pa que queda massa sec).

Podeu provar altres coses com ara penjolls de poma, amb panses, orelles, etc. que agraden als picots i pica-soques.

També, buscant per internet, és fàcil trobar receptes per fer boles de llard o pastes per insectívors, tot és qüestió de posar-hi ganes i imaginació!

 

Font: Article publicat per l’Associació El Blauet  i cedit a TotSalt.

Text i Fotos: Alba Casals Mitjà

Mail: assocgirona@gmail.com

web: http://elblauet.blogspot.com.es

Latest Posts

spot_img

un xic de tot