Dissabte, juny 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Santa Caterina.

La nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Santa Caterina, en marxa

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) estrena la nova Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Santa Caterina, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, un nou equipament que es configura com un dels grans projectes de la Regió Sanitària de Girona en l’abordatge al pacient crític del territori. La nova unitat es caracteritza per posar en pràctica un sistema global d’abordatge del pacient crític, amb una classificació d’intensius multinivell, treball en equip i distribució multicèntrica del pacient.

L’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, amb una UCI de nivell 3 amb 18 llits, atendrà els pacients crítics de més complexitat com a centre de referència de la Regió Sanitària de Girona. La UCI del Santa Caterina, de nivell 2, atendrà els pacients crítics de menys complexitat, tant de l’àrea d’influència del propi hospital, com de la Regió Sanitària de Girona.

Aquest nou equipament, un projecte que s’emmarca dins l’aliança estratègica de l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Institut Català de la Salut a Girona, està coordinat des del punt de vista mèdic pel servei de medicina intensiva de l’Hospital Josep Trueta. Aquest fet facilitarà la complementarietat dels dispositius d’ambdós hospitals, que compartiran a més del personal mèdic, els sistemes d’informació i protocols d’actuació.

L’ingrés dels pacients a la nova UCI s’està duent a terme de manera progressiva. S’hi han ingressat els primers malalts procedents del propi hospital i es preveu que estigui en ple funcionament a partir de la segona quinzena del proper mes de gener de 2019. La unitat atendrà uns 350 pacients l’any, amb una estada mitjana de sis dies i amb una ocupació estimada de l’ordre del 85%. El passat 14 de desembre, la unitat va acollir el primer malalt, un pacient amb postoperatori complex del Santa Caterina. L’objectiu de l’equip assistencial és dur a terme aquesta posada en marxa progressiva de la unitat per garantir el funcionament correcte de tots els processos que comporta la seva posada en marxa.

Tecnologia al servei del pacient

La nova UCI està equipada amb l’última tecnologia disponible per a aquest tipus de servei. Disposa de 8 boxos (més un box de cures), a més dels espais propis i idonis per al seu funcionament, destinats a control d’infermeria, usos del personal assistencial, sales de treball, diferents espais per a familiars i serveis generals. A més, se l’ha dotat de la mateixa aplicació informàtica —anomenada Centricity Critical Care— que utilitza l’UCI del Trueta, de manera que els professionals poden compartir la informació clínica del pacient i treballar en equip, malgrat la distància dels dos centres. Cada box, amb una superficie de 20 m2, disposa dels equipaments tècnics més avançats: grua de sostre per moure el pacient, llit electrònic connectat al sistema, sobrepressió per evitar entrada d’aire exterior, tancament amb portes automàtiques i vidres electropolaritzats i sistema de videovigilància gestionat des del punt de control central.

Des del punt de vista arquitectònic, s’ha dissenyat una UCI orientada al pacient, amb un espai físic com a part del procés de la cura, amb molta llum natural, vistes a l’exterior, reducció de soroll, privacitat  i seguretat. Funcionarà com una unitat de “portes obertes”, amb horaris flexibles per als familiars.

La nova unitat, que ha comportat una inversió de 3.170.000 (obra i equipament), s’ubica a l’espai sud-est de l’Hospital Santa Caterina, al costat de l’actual àrea quirúrgica i a prop del servei d’urgències i de radiologia, de manera que l’equipament queda plenament integrat al centre i connectat amb els serveis assistencials amb què opera. Cal destacar l’impacte de la unitat en la qualitat i complexitat de l’hospital.

La unitat té una superfície construïda total de 737,5 m en planta baixa. El projecte arquitectònic és de l’estudi Vitaller Arquitectes i les obres han anat a càrrec de  la UTE Dominion Industry & Infraestructures i Serveis Obres i Manteniment SL.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot