L’Institut Salvador Espriu participa en el taller cooperatiu d’escultura “Treu la teva Bèstia”
L’Institut Salvador Espriu participa en el taller cooperatiu d’escultura comunitària Treu la teva Bèstia que es portarà a terme a tot Catalunya.
Treu la teva Bèstia és un taller cooperatiud’escultura comunitària
El projecte busca, a través de la creació i construcció d’un ésser llegendari o bèstia, fomentar la cohesió i la inclusió social i promoure l’activació i recuperació de les festes populars.
Què és Treu la teva Bèstia?
El nostre país té una àmplia tradició d’imatgeria festiva. Aquest és un àmbit de gran participació que ha suscitat un fort moviment associatiu. Per aquest motiu i com no podia ser d’una altra forma, Coopgros, com a cooperativa dedicada a la construcció de tot tipus d’escultures efímeres, ha concebut Treu la teva Bèstia gràcies a les subvencions a projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l’economia social i del cooperativisme. Treu la teva Bèstia és un taller cooperatiu d’escultura comunitària que es desenvoluparà a tot Catalunya a través de quatre instituts de diferents demarcacions. Aquesta iniciativa busca assolir la transformació social creant sinergies entre la comunitat educativa, les entitats socials i els veïns i veïnes del barri i la ciutat.
Les etapes
Treu la teva Bèstia s’organitza en les següents fases:
Presentació de dissenys de bèsties.
Qualsevol persona o entitat que formi part de la comunitat educativa i/o del barri o ciutat en qüestió pot presentar un disseny de bèstia a través d’un formulari disponible al nostre web. La bèstia pot ser amb formes antropomòrfiques o zoomòrfiques, de caràcter realista o fantastic. L’únic requisit és que la seva construcció sigui factible.
Votació de la bèstia.
Tots els dissenys s’exposaran a l’institut perquè la població pugui veure les diferents idees. Finalment, els ciutadans i ciutadanes hauran de triar una d’entre totes les propostes. La votació es farà de manera presencial, ja que, tot i ser un projecte on la part online és molt important, creiem que no ens podem oblidar del tracte personalitzat i del contacte humà, tan important a l’hora de crear comunitat.
Construcció de la bèstia
Construcció de la bèstia, als centres educatius col•laboradors, amb l’ajuda dels mestres de taller. En aquest procés, a més del professorat i l’alumnat de l’institut, també participaran les famílies, el teixit associatiu i altres persones de la comunitat a títol individual. Amb el desig de donar-li a l’ésser una identitat pròpia i acompanyar-lo en les seves sortides, paral•lelament, es crearan, amb el suport d’especialistes en antropologia, música i dansa; una llegenda, un himne, una colla tabalera i un ball.
Presentació de les bèsties.
Un cop enllestides les bèsties, el projecte clourà amb dues presentacions: una de caire local, a cadascun dels barris i/o ciutats on estiguin ubicats els instituts. I l’altra, de caire col•lectiu, que permetrà l’exhibició comuna de les quatres bèsties. Es portarà a terme el 4 de juny a Vilafranca del Penedès, amb motiu del dia de l’associacionisme, dins el projecte ‘Obre la gàbia’, organitzat per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Tot el procés s’anirà enregistrant audiovisualment, mitjançant fotografies i vídeos, per a després confeccionar un documental que s’exhibirà al mes de setembre.
Els instituts participants
El centres educatius participants són:
INS Salvador Espriu de Salt, inaugurat l’any 1976 va ser el primer institut públic de Salt i el segon de la ciutat de Girona. En aquest centre s’imparteix ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà en Informàtica i Jardineria. Salt, situada al centre‐oest de la comarca del Gironès, a tocar de Girona, que compta amb una alta densitat de població, comparable amb pocs municipis a nivell català. A més a més, el barri on està ubicat aquest centre educatiu, hi viuen persones procedents de vora a 200 nacionalitats i es parlen 130 llengües. La densitat en aquest barri es considera que és la més elevada de la demarcació de Girona i la tercera de Catalunya.
INS Castell dels Templers de Lleida, va néixer el curs 2012-13. Actualment, ofereix estudis de la ESO, Programes de Promoció Professional i Programes Formació i Inserció. Aquest centre està ubicat a un dels extrems del barri de la Mariola on predominen les famílies gitanes. La resta del veïnat el formen famílies d’immigrants marroquins o subsaharians, que han substituït a famílies gitanes que s’han traslladat a zones més riques.
INS Jaume I de Salou (Tarragona), es va crear l’any 1994 i en ell es poden cursar els estudis obligatoris (ESO) i els postobligatoris (Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments esportius). Salou, com a municipi turístic i residencial per excel•lència de la Costa Daurada, ha experimentat un augment de la seva població nouvinguda procedent d’Europa, Europa de l’Est, Amèrica del Sud i Àfrica sud-sahariana (Senegal).
INS Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat (Barcelona), va iniciar la seva activitat docent l’any 1976 i centra la seva oferta educativa reglada en els estudis d’ESO i Batxillerat, Cicles formatius de grau mitjà i superior. Esplugues forma part del Baix Llobregat que és la tercera comarca més poblada de Catalunya. Com a municipi de l’àrea metropolitana de Barcelona, adjacent amb Cornellà i L’Hospitalet, en els darrers anys, ha experimentat un augment de població, tant estrangera com de la resta de l’Estat i del país.