Consellera Vergés: “Ara ve el més difícil, què és seguir baixant i consolidant aquesta tendència”
El conseller Sàmper ha manifestat que la baixada sostinguda de la mobilitat és la prova del compliment generalitzat de les restriccions per part de la ciutadania
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, han comparegut avui en roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya a causa de la COVID-19 i la mobilitat al país.
Durant la seva intervenció, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que tot i la desacceleració dels contagis i de la velocitat de propagació (Rt),“ara ve el més difícil, què és anar baixant i consolidant aquesta tendència”. Vergés ha pronosticat que a finals d’aquesta setmana es podria arribar al pic assistencial.
La consellera ha explicat que des del 16 d’octubre, quan es van començar a aplicar les mesures, s’ha passat d’una Rt d’1,63 a una taxa de 0,92 el 5 de novembre i el mateix amb el nivell de contagis, que ha passat de més de 30.000 a 26.629 casos. No obstant, Vergés ha explicat que la pressió assistencial ha crescut i a data d’avui hi ha 2.792 persones ingressades en hospitals, de les quals 578 es troben en llits de crítics. “Per tant, com hem dit altres vegades, necessitem més temps per baixar i estabilitzar-nos, no hem de córrer, necessitem que les actuals mesures continuïn fent el seu efecte”, ha dit la consellera.
Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha agraït l’esforç de la ciutadania i ha explicat que “tot i que ja s’ha passat el pic de l’epidèmia i durant aquesta setmana veurem a quina velocitat estem baixant –normalment veiem l’impacte de les mesures 14 dies després i és el que estem notant ara–, hem de tenir molt en compte que una cosa són el descens dels contagis i l’altra és com tenim la situació assistencial actual, perquè sabem que un percentatge dels contagiats poden ingressar en un hospital o en la UCI”. En aquest sentit, Mendioroz, ha destacat que si no s’haguessin pres les mesures actuals, amb les previsions que hi havia, s’hagués pogut arribar a una xifra d’entre 12.000 i 14.000 casos, enlloc dels 4.000 casos diaris actuals.“Estem en una situació molt complicada, però hem de mantenir aquesta tendència a la baixa i ser rigorosos amb les mesures”, ha reblat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya.
Vergés també ha volgut destacar en la seva intervenció que la situació d’elevada transmissió comunitària també impacta en les residències.“Tot i les mesures de protecció que estem aplicant amb el testeig de professionals, la formació en protecció –que no hem deixat de fer–, vigilància epidemiològica constant, el risc 0 no existeix. És evident amb les xifres de què disposem que no ens trobem en la mateixa situació que en la primera onada, però és evident que no podem abaixar la guàrdia perquè precisament són llocs molt sensibles”. La consellera ha explicat que hi ha 1.235 persones que viuen en residències que són positives, un 2,1% del total de residents. Així mateix hi ha 168 persones residents ingressades en hospitals d’aguts i 7 persones ingressades a la UCI. Vergés ha insistit que“hi estem posant tot els nostres recursos i només la última setmana s’han fet gairebé 10.000 PCR i uns 2.000 tests antígens pels controls dels brots que puguin sorgir a les residències”.
La consellera ha explicat que a través de les proves realitzades a les treballadores i treballadors de centres residencials s’ha detectat del 18 d’octubre a l’1 de novembre un total de 535 casos actius. També s’han intervingut 7 residències, majoritàriament per manca de professionals per fer front a la situació detectada en aquests centres.
Vergés també ha destacat que des de Salut Pública s’han realitzat més de 1.200 revisions dels plans de contingència dels centres residencials i poc més d’un miler de visites presencials. S’han traslladat 642 persones a residències de referència o altres dispositius de suport per millorar les sectoritzacions. Actualment, es disposa de 37 residències de referència per gent gran amb unes 1.200 places per assegurar el trasllat i reubicacions de residents i 8 residències de suport per a persones amb discapacitats i malaltia mental, amb unes 160 places.
El confinament perimetral entre municipis ha provocat un descens del 40% en la mobilitat de divendres passat, comparat amb un dia equivalent de 2019. Dissabte i diumenge, aquesta disminució ha estat més accentuada, d’entre un 80 i un 85%.
D’altra banda, dijous, 5 de novembre, hi ha hagut un augment d’un 7% del trànsit en peatges de la primera corona metropolitana i del 15% en grans vies com l’ AP7.“Es tracta amb tota probabilitat de famílies que van a passar el cap de setmana a segones residències”, ha dit Sàmper.
Pel que fa a la protesta d’ahir diumenge on 4 persones van llençar pintura i sang a la façana del Palau de la Generalitat, el titular d’Interior s’ha mostrat contundent i ha anunciat que“s’incrementarà la protecció policial del Palau de la Generalitat amb un dispositiu actiu durant les 24 hores del dia, set dies a la setmana fins que no s’estabilitzi la crisi sanitària”. Les quatre persones han estat identificades i se’ls prendrà declaració, ha dit el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent.
Amb relació a l’activitat policial, en la darrera nit el cos de Mossos d’Esquadra ha aixecat 161 actes, i han tancat un local. Entre divendres, dissabte i diumenge, els mossos han aixecat 668 actes i s’han tancat 11 locals. Des del 16 d’octubre passat s’han aixecat 22.297 actes, 12.576 les policies locals i 9.721 el cos de Mossos d’Esquadra. En el mateix període els mossos i les policies locals han aixecat 395 actes a establiments.
Per la seva banda, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha dit que a les 668 actes que han aixecat els CME entre divendres, dissabte i diumenge, cal afegir-hi 2.000 que han aixecat les policies locals. Sallent també ha alertat de les festes a pisos en hotels on s’havien concertat persones per fer trobades durant aquest cap de setmana, de les que s’ha aixecat les actes corresponents.
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció condemnant en nom del Govern de la Generalitat la mort d’una dona en mans de la seva parella a Lloret de Mar.
Tot seguit, ha tornat a agrair a la ciutadania el compliment generalitzat de les mesures anti-covid i ha fet una crida“a seguir en aquesta situació d’alerta i responsabilitat”. Sàmper ha recordat les principals novetats dictades pel PROCICAT: la primera és l’extensió de l’horari de compra a restaurants, bars i altres establiments de menjar per emportar, que passa de les 21 h a les 22 h. “Amb l’exhibició tiquet de compra, aquest servirà per establir el camí de tornada al domicili, que ha de ser el més breu possible”. La segona, la pròrroga del confinament nocturn durant 15 dies més.
Pel que fa a la mobilitat, el titular d’Interior n’ha destacat una baixada forta i sostinguda de la mobilitat durant el confinament nocturn, especialment entre les 22.00 h i les 24.00 h, amb una mobilitat residual entre la mitjanit i les 6 del matí.