Dimecres, abril 17, 2024
spot_imgspot_img

La Última

El grup 13 Escupin-Pint

El Grup 13 Escu-Pint va ser un grup de joves i inquiets artistes saltencs que l’any 1969 es van reunir per fer una exposició de les seves obres.

Programa de l'exposició de l'any 1969

El nom, idea del pintor i escultor saltenc, Lluís Mateu, feia referència al nombre de membres del grup (tot i que, curiosament, al principi el formaven 11 persones) o a la idea del 13 com a número maleït, i al fet de «esculpir» i «pintar». Aquesta primera exposició del grup va tenir lloc en la Sala municipal d’exposicions de la biblioteca municipal la setmana del 22 al 29 de juliol de 1969, durant la Festa Major. La presentació del catàleg va anar a càrrec d’en Pau Masó que va qualificar-la de «(…) notable manifestació col·lectiva d’Art, de qualitat ben remarcable i d’interès indiscutible». Els artistes que hi van participar van ser: Jordi Barris, Ramón Dalmau, Cinto Díaz i Vila, J. Fornells Vila, Marta Font, Jordi Gispert, Lluís Mateu, L. Molins Mateu, Àngel López, Joan Planas i Guillem Terribas.

Després de l’èxit d’aquesta exposició, el grup no es va tornar a reunir fins la Festa Major de l’any 1972 en que, del 22 de juliol al 6 d’agost, en la Sala d’exposicions de la Parròquia de Sant Jaume, varen fer una nova mostra col·lectiva que va rebre una molt bona crítica en l’edició del diari Los Sitios del 30 de juliol de 1972:

Programa de l'exposició de 1972

«El conjunto es notable y su presentación con ese marcado carácter sencillo y elegante que suelen tener los jóvenes de hoy resulta agradabilísima y uno se siente atraído por las esculturas, por las acuarelas, por el dibujo, por los grabados y por cuanto se expone.»

En aquesta ocasió els artistes que van presentar la seva obra varen ser: Jordi Arbusé, Ignasi Calleja, Creus Dalgà, Ramón Dalmau, J. Fornells Vilà, Marta Font, Jordi Gispert, Josep Gonzàlez, Enric Masferrer, Lluís Mateu, L. Molins Mateu, Maria Plana, Joan Planas, Joan Pujol, Benet Quintana, Guillem Terribas, Dolors Vidal i Concepció Vivolas. Un altre cop el grup de «13» no coincidia, doncs eren 18 els artistes que exposaven.

La mateixa exposició es va presentar del 19 al 31 d’agost de 1972 al Casal Palamosí de Palamós.

Cartell de l'exposició a Palamós

Després d’això, el grup, que tenia intenció de crear més coses i ser molt actiu, no es va reunir més.

A l’Arxiu Municipal de Salt naturalment no tenim les obres que s’hi van exposar, però sí els programes de les exposicions, el retall del diari Los Sitios i diversa documentació del grup. Tot plegat forma el petit Fons 309 Grup 13 Escu-Pint.

Una bona proposta que, malauradament, no va anar més enllà

Arxiu Municipal de Salt

чехлы на appletranslation arabic to english

Latest Posts

spot_img

un xic de tot