Creadora del projecte KFree

La danza es lo que me mantiene viva

Makady Jammeh

La Makady segueix el ritme amb les cames i somriu amb els ulls. Balla marcant tots els músculs al so del dancehall. Ella sap que el camí que ha de seguir és el de la dansa i ho sap des que anava a l’escola, de molt petita, quan assajava les coreografies que inventava amb els seus companys.

La llibertat que sentia de petita, quan ballava amb els seus amics, va deixar de sentir-la d’adolescent. Recorda com, d’un dia per l’altre, l’únic lloc on podia seguir ballant era a la intimitat de la seva habitació on passava hores i hores d’amagades mirant vídeos de ballarins. “M’estimo moltíssim a la meva mare i ella a mi, i sé que vol el millor per mi”, explica la Makady. Però el que és bo per una, potser no ho és per l’altre. Quan va començar a créixer, la seva mare li va ensenyar a cuinar, netejar i estar-se a casa. Tothom creia que una dona com ella, africana, musulmana i en un pais de blancs no podria ballar com ella volia. No l’acceptarien, però Makady no deixaria d’intentar-ho.

Recorda la plaça Llibertat com el lloc on ella i els seus amics se sentien ells mateixos; on va començar tot. No importava quan lluny marxés, quant de temps passés fora, que el seu cor sempre va ser a Salt. “Aquí tinc a la meva gent i, sobretot, el meu ball”, diu. Va ser el programa de Fama el que la va acabar d’animar a pensar que ella també podia ballar, pujar a un escenari i sentir-se tan lliure com a la seva habitació.

I així ho va fer. Per molt que els que l’envoltaven li deien que no podria viure de la dansa o la seva família no ho veia amb bons ulls, la Makady va decidir lluitar pel seu somni.

Mai ha pogut deixar de ballar. “La música i la dansa eren l’única cosa que em salvava dels pitjors moments”, diu i estava clar que també podria animar als altres. Va començar donant classes a les escoles fins que poc a poc ha pogut crear el seu propi projecte personal: K-free. Una escola d’afrofusió, però també un espai ple d’energia, màgia i, sobretot, llibertat.

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí