Dimarts, abril 23, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Presentació del nou llibre de Xavier Margenat, El Noi del Timbal

EL NOI DEL TIMBAL, UNA NOVEL·LA QUE NARRA LA DEFENSA DE CATALUNYA EN LA GUERRA DEL FRANCÈS

Amb el timbaler del Bruc reviurem quatre batalles històriques

L’escriptor ºp (Salt, 1964) presentarà la seva novel·la juvenil, El noi del timbal (Mínima Juvenil) aquest dimarts 10 d’abril a les 19:30 a la biblioteca Iu Bohigas de Salt. Participaran a l’acte l’historiador Jordi Bohigas i la regidora de cultura de Salt, Eva Rigau. La novel·la arribarà a les llibreries a mitjans d’abril.

Presentació dimarts 10 d’abril a les 19:30 a la biblioteca Iu Bohigas

La batalla del Bruc ha acabat. Un noi amb el seu timbal ha foragitat les tropes franceses. Aquest noi vol anar a salvar el seu pare, fet presoner al campament enemic, alhora que un coronel francès busca obstinadament el noi que els ha pres l’Àliga Imperial, l’estendard dels exèrcits d’en Napoleó.

Margenat es val de la figura del timbaler i d’aquest argument de ficció per narrar-nos quatre batalles històriques i documentades: dues al Bruc –que vam guanyar els catalans, tot i la diferència numèrica i de mitjans-, i dues al Baix Llobregat –que les vam perdre-, per a la defensa de la línia del Llobregat. En l’última d’aquestes batalles (20 de juny de 1808), es va formar la que podríem anomenar la primera “via catalana”: una barrera humana al llarg del Llobregat, des de Martorell fins al Prat de Llobregat, format per la gent dels pobles veïns, i per soldats, Miquelets i sometents (especialment en els ponts i els guals), per tal d’evitar que els francesos creuessin el riu. Va ser una trista derrota. Un gran exèrcit francès, amb la seva cavalleria, la nombrosa infanteria i l’artilleria amb els seus canons, van trencar la barrera i van arrasar i cremar cases d’alguns pobles del Llobregat que s’havien resistit (Sant Boi, Martorell…).

El Noi del timbal compta amb un web amb documentació sobre el llibre i les batalles del francès al Llobregat, i recursos didàctics per a les escoles de secundària: https://elnoideltimbal.wordpress.com/

Xavier Margenat és també autor de la novel·la infantil El tresor del Ter (CCG Edicions, 2007) i la biografia L’home que conduïa un Chevrolet (curbet Edicions, 2010)

Latest Posts

spot_img

un xic de tot