Durant aquesta setmana s’han organitzat activitats de sensibilització sobre l’ictus i els traumatismes medul·lars i cerebrals a centres sanitaris i educatius de Girona
El dia 15 de desembre clourà el programa d’activitats, amb la projecció d’un documental i un curtmetratge a l’Auditori Josep Irla
Aquesta setmana que ve serà la recta final del cicle de conferències i activitats que, un any més, l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), i enguany també la Universitat de Girona —sota el paraigua del Departament de Salut— han organitzat conjuntament amb motiu de La Marató de TV3, dedicada a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Durant la setmana vinent es concentraran la majoria d’activitats de sensibilització, que es faran sobretot en centres sanitaris i educatius, i clourà el cicle de conferències amb la darrera sessió —que tindrà lloc dijous, a les 19 h, a l’Auditori Josep Irla.
Així, els matins dels dies 13, 14 i 15 de desembre es faran activitats d’educació sanitària a Girona —als centres d’atenció primària Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi i Doctor Joan Vilaplana—, a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i al Parc Hospitalari Martí i Julià. En aquests espais, alumnes de la Universitat de Girona (de les facultats de Medicina i d’Infermeria) faran educació sanitària i control dels factors de risc, com ara mesura de pressió arterial i glicèmia, recomanacions de vida saludable, coneixement de signes d’alarma de l’ictus…
Així mateix, els tres campus universitaris de la UdG també seran l’escenari de més accions d’educació sanitària i, a més, s’hi faran ‘càpsules de ciència’, és a dir, xerrades de curta durada dutes a terme per especialistes i professors que abordaran les patologies objecte de La Marató. Neuròlegs de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta revisaran l’estat de les artèries cerebrals (mitjançant ecografies Doppler) a totes les persones que es vulguin acostar al centre i ho demanin, i també hi haurà una parada informativa sobre l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, a càrrec d’estudiants de medicina i infermeria de la UdG. Aquesta activitat es realitzarà d’11 h a 13 h i de 16 h a 17 h als llocs següents: el dia 13 de desembre al Campus Barri Vell (vestíbul de l’Edifici Sant Domènec, de les facultats de Lletres i Turisme); el dia 14 al Campus Montilivi (vestíbul de la Facultat de Ciències), i el dia 15 al Campus Salut Centre (vestíbul de les facultats de Medicina i d’Infermeria).
Pel que fa a les ‘càpsules de ciència’, de 13 a 14 h es farà la primera, sobre l’atenció a l’ictus, que serà a càrrec de Joaquin Serena i Yolanda Silva —professors i metges de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta—, amb la participació d’afectats per l’ictus i els doctors Xavi Ribas i Joaquim de Ciurana. Aquesta activitat es realitzarà a la sala d’actes de la Facultat d’Educació i Psicologia el dia 13 de desembre; a la sala d’actes P4 del campus Montilivi el dia 14, i a la sala de graus de les facultats de Medicina i Infermeria el dia 15.
De 15 a 16 h es durà a terme la segona càpsula. Els dies 13 i 14 es tractarà sobre traumatismes cerebrals i medul•lars, xerrada que serà a càrrec de Marina Castellví i d’Àlex Ortega, metges del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta; mentre que el dia 15 es parlarà de l’estudi preclínic de les lesions traumàtiques de la medul·la espinal i l’encèfal, a càrrec de Pere Boadas i de Francisco Reina, metges i professors del Grup d’Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència (NEOMA) del Departament de Ciències Mèdiques de la UdG. Aquesta activitat es realitzarà a la sala d’actes de la Facultat d’Educació i Psicologia el dia 13 de desembre; a la sala Ernest Lluch de la biblioteca del Campus Montilivi el dia 14, i a la sala de graus de les facultats de Medicina i Infermeria el dia 15.
El dijous 15 es farà un any més la pedalada solidària a l’Hospital de Santa Caterina, en què pacients de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca faran quinze minuts de cicloergòmetre. Per cada minut pedalat, la Unitat donarà un euro a La Marató.
A la tarda es tornarà a repetir l’activitat de sensibilització a la plaça de Pompeu Fabra, com a pas previ a la darrera sessió del cicle de conferències, que tindrà lloc a les 19 h a l’Auditori Josep Irla i que clourà la programació d’enguany. En aquesta ocasió es projectarà el documental “Superar l’ictus”, fet per Ràdio Palamós, i es presentarà el curtmetratge “De nit i de dia” —en què han participat directament els professionals de la Comissió d’Ictus de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, altres professionals de l’entitat i col·laboradors externs. L’acte serà presentat per Francesc Sánchez Carcassés, i també inclourà una taula rodona oberta a la participació del públic, en què col·laboraran les doctores Yolanda Silva i Conxa Avinyó —per parlar del vessant mèdic de la malaltia— i els pacients Alfons Bartolomé, Montse Robert i Jordi Ors —que compartiran amb els assistents les seves vivències. Aquest acte es realitzarà també el dia 14 de desembre a les 19 h al Teatre La Gorga de Palamós, on es farà l’estrena del documental i el curtmetratge.
Implicació d’organitzacions i institucions
En les activitats organitzades per l’ICS, l’IAS, l’IDIBGI i la UdG hi col·laboren, com cada any, el DipSalut, el Fòrum Associació dels Col•legis Sanitaris (que inclou els col·legis professionals de medicina, diplomats d’infermeria, fisioteràpia, psicologia i veterinària), l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt, i enguany també cal destacar l’estreta col·laboració de l’Associació Ictus Girona i els Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà.