Dilluns, maig 20, 2024
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

L’IAS adjudica les obres de la futura Unitat de Semicrítics de l’Hospital Santa Caterina per valor de més de 2 milions d’euros

La

posada en marxa de la nova unitat significarà incrementar la plantilla de professionals i estarà coordinada des del punt de vista mèdic pel cap de servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Josep Trueta, que concentrarà els pacients més complexos com a UCI de referència de la Regió Sanitària de Girona

El Consell d’Administració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) va aprovar ahir a la tarda l’adjudicació de les obres de la futura unitat de semicrítics de l’Hospital Santa Caterina a la UTE formada per Dominion Industry & Infraestructures i Serveis Obres i Manteniment SL per valor de 2.093.154, 64 euros (IVA inclòs). Les obres es començaran abans de l’estiu i es preveu que els nous equipaments estiguin acabats durant el primer trimestre de l’any vinent. Cal afegir a la inversió de l’obra, el cost de l’equipament, xifrat en gairebé 1 milió d’euros.

Criteris tècnics i assistencials

La nova unitat, un projecte que s’emmarca dins l’aliança estratègica de l’IAS i l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, té com a objectiu regular i atendre millor la totalitat de pacients crítics de la Regió Sanitària de Girona (RSG), segons el nivell de cures intensives que necessitin. D’aquesta manera, els pacients crítics menys complexos ingressaran a la nova unitat de semicrítics del Santa Caterina, mentre que la UCI de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta atendrà els pacients crítics i més complexos com a centre de referència del territori, amb una UCI de nivell I i els serveis assistencials mèdics i quirúrgics necessaris per a l’assistència a aquest tipus de pacients. Es preveu que la nova unitat atendrà uns 300 pacients l’any, amb una estada mitjana de sis dies.

Les futures instal•lacions són un tipus d’unitat que també tenen d’altres hospitals de les mateixes dimensions que l’hospital del Parc Hospitalari Martí i Julià i permetran incrementar la capacitat de resolució del Santa Caterina. La unitat estarà dirigida des del punt de vista mèdic pel cap del Servei de Medicina Intensiva del Trueta, el doctor Josep Maria Sirvent.

La planificació del nou equipament s’ha realitzat per part del CatSalut en base als criteris tècnics i assistencials que han de permetre oferir el millor servei a la població de referència. Així, amb aquesta nova unitat de semicrítics es podrà donar una millor atenció als pacients quirúrgics amb postoperatori complex, atesos a urgències o ingressats de l’Hospital de Santa Caterina i a pacients del territori de Girona amb unes necessitats tècniques i d’exploracions intensives però menys complexes. Al mateix temps, l’Hospital Trueta podrà concentrar-se en els pacients més complexos, com ara els que es derivaran de l’ampliació de l’activitat de cirurgia cardíaca.

L’any 2014 l’Hospital Trueta va reorganitzar l’atenció dels pacients crítics amb l’objectiu  d’assumir-ne el màxim nombre per reduir les derivacions fora de la demarcació. Aquesta major admissió de pacients crítics es va poder fer gestionant de manera conjunta els llits de crítics que disposa el centre (18 a la UCI, 9 a la unitat de reanimació, 8 a la unitat coronària i 2 a urgències per a estades curtes). Això va comportar que les derivacions fora de la demarcació es reduïssin en un 30% el primer any de posada en funcionament d’aquesta reorganització. Amb tot, aquest fet ha significat una major pressió assistencial a aquestes unitats i ha fet més urgent la necessitat de disposar de més llits de crítics a la Regió Sanitària de Girona. El projecte de la unitat de semicrítics del Santa Caterina permetrà ingressar-hi els pacients que no requereixen de cures tant intensives i descongestionar d’aquesta manera la UCI del Trueta.

La posada en marxa de les noves instal•lacions significarà també un increment de la plantilla de professionals especialitzats en l’atenció al pacient crític, tant en l’àmbit facultatiu com d’infermeria.

Un projecte arquitectònic integrat a l’actual hospital

L’estudi arquitectònic de la nova unitat es projecta sobre un espai al sud-est de l’Hospital Santa Caterina, annex a l’actual àrea quirúrgica i a prop del servei d’urgències, de manera que el nou equipament quedarà plenament integrat al centre i connectat amb els serveis assistencials amb els que operarà. La unitat tindrà una superfície construïda total de 737,5 m2  en planta baixa. Les instal•lacions comptaran amb vuit box (dos de reserva), més un box de cures, a més dels espais propis i idonis per al seu funcionament, destinats a control d’infermeria, usos del personal assistencial, sales de treball, diferents espais per a familiars i serveis generals.

Al mateix temps que la nova unitat de semicrítics del Santa Caterina, s’estan desenvolupant a la Regió Sanitària de Girona altres actuacions cabdals com ara  la reforma i ampliació de la nova àrea d’urgències de l’Hospital Josep Trueta, especialment adaptada per atendre pacients greus d’acord amb la seva tasca de centre de referència, les millores de l’àrea de la UCI pediàtrica o neonatologia i l’ampliació de l’àrea quirúrgica.

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot