Arran de les darreres informacions sobre el futur del festival Can Panxut, els seus creadors i organitzadors durant els darrers 10 anys volen fer palés amb aquest comunicat el sentiment de tristesa i amargor que genera la situació creada amb l’edició d’enguany.

La idea de cedir l’organització del Can Panxut a l’Ateneu Coma Cros sorgia de la mateixa naturalesa del festival: reivindicatiu, alternatiu, compromés i proper. Reivindicatiu en la defensa de les oportunitats de la música local, alternatiu per defugir del format de “barraques” i grans concerts a l’Era de Cal Cigarro, compromés perquè cedia espais i oportunitats a altres entitats per finançar les seves iniciatives, i proper perquè apostava per la plaça del Teatre, al Barri Vell, a l’antiga plaça del Panxut.

Crèiem, a més, que l’Ateneu podia mantenir intacte aquest esperit i la il·lusió dels seus inicis, i que la seva col·laboració en les darreres edicions feien d’aquesta entitat l’hereu natural d’aquesta iniciativa musical. L’assemblea de l’Ateneu va entomar el repte i ha treballat dur els darrers mesos per fer possible aquest espectacle musical obert a tots els públics en un nou espai simbòlic com és la Coma Cros.

Val a dir que darrera de la nostra renuncia a continuar organitzar el Panxut derivava, entre altres motius, de la sensació que l’Ajuntament havia anat retirant el suport i la confiança en el festival i que cada cop era més difícil i feixuc organitzar-ho tot. Fins i tot se’ns va proposar fer el festival fora dels dies de festa, quan nosaltres sempre vam apostar pel primer divendres. El festival es sumava a la festa , atès que ampliava la oferta. De fet , mai es va voler competir amb les barraques , des del nostre punt de vista, completaven la vetllada.

Si la notícia d’incloure la 11a edició del Panxut com a tancament de la Festa Major havia estat rebuda amb alegria, la successió d’esdeveniments, amb la convocatòria final i per sorpresa d’un sorteig per gestionar la barra del festival, ha acabat de desmoralitzar-nos. Mai havíem entés que el suport reclamat les darreres edicions al municipi signifiqués, a canvi de 3.000€, desvirtuar el festival i convertir-lo en una “barraca” més. El Panxut no havia nascut per això.

Entenem les dificultats i limitations que pot tenir un ajuntament per recolzar un festival com el Panxut, però ens hagués agradat compartir una altra perspectiva per encarar els entrebancs per fer d’allò difícil, possible.

Per això, tot desitjant mantenir l’esperit original que el fer nèixer, demanem que el concert que s’organitzi en el marc de la Festa Major no porti el nom de “Can Panxut”. Pensem que si canvia la forma, també ha de canviar el nom.

Esperem que els propers anys el Panxut revisqui de la mà de l’Ateneu amb el format reivindicatiu, alternatiu, compromés i proper que el va fer únic i singular. I sobretot, volem donar les gràcies a l’associació de veïns del barri vell i tota la gent que , a títol personal , durant deu anys van donar suport al Panxut, perquè també va ser seu festival.

 

Isaac Bosch , Gerard Canadell , Alfons Garrido ,Nuri Mancebo i Xevi Pascual (Creadors i promotors del festival Can Panxut)

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí