Dimecres, setembre 27, 2023
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

Puc treure el gos o sortir a parc? Dubtes quotidianes sobre el COVID-19

El director de el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha respost en els mitjans socials a les preguntes de la ciutadania sobre el coronavirus SARS-Cov-2.

Pautes bàsiques

Són més efectius els gels antisèptics o rentar-se amb aigua i sabó?

Serveixen les dues opcions. La gent pensa que els productes molt sofisticats són millors per matar els virus, però no volem matar-los, sinó arrossegar-los, llevar-los de la mà. Hem de fer una bona higiene de mans per garantir l’arrossegament, i òbviament dipositar al lloc adequat el tovalló amb la qual ens netegem o sequemos.

“La gent pensa que els gels sofisticats són millors per matar els virus, però no volem matar-los, sinó arrossegar-los, llevar-los de la mà”

He de prendre alguna mesura concreta si estic en contacte amb persones procedents de zona de risc?

La primera mesura és estar tranquils. Els madrilenys per ser de Madrid no són persones de risc, com tampoc ho són els de Haro o de qualsevol altra zona.

Les persones de risc són les que tenen simptomatologia i poden haver estat exposades a virus. Les persones sanes sense cap simptomatologia no són persones de risc. A més, en general la malaltia presenta un quadre lleu i benigne.

Renta't bé les mans
Renta’t bé les mans per arrossegar el virus / Pixabay

La parella d’un company de treball dóna positiu. A ell li demanen quedar-se a casa però a mi ningú m’ha dit res …

Un contacte d’un contacte sa no és persona de risc. Cal controlar la temperatura, veure si hi ha mucositat i tos seca, i en cas de tenir símptomes, informar en els telèfons posats a disposició en cada comunitat autònoma. Hi haurà més casos, però es van aïllant i guarint. És bo ser previngut, però no tenir por; això fa que actuem malament i la ciutadania no pot viure atemorida tot el temps.

“És bo ser previngut, però no tenir por; això fa que actuem malament i la ciutadania no pot viure atemorida tot el temps “

Si he d’anar a un hospital a Madrid per una altra raó, què faig?

Hi ha hospitals concrets que s’estan adaptant a un increment ràpid de casos en un període molt curt. L’ús que fem dels serveis sanitaris és, en general, bé, no obstant això, no cal sobrecarregar el sistema. Si és un problema menor i pots esperar uns dies, espera. I si cal anar a l’hospital, llavors veu i et respondran adequadament.

Si estic en quarantena, puc treure a el gos?

L’aïllament és per a persones malaltes i la quarantena per sanes. Les quarantenes poden ser flexibles segons els protocols de cada comunitat en cada moment. Si estàs en quarantena inflexible per una raó sòlida, has de garantir-la.

Coronavirus, embaràs i lactància

Com afecta el virus a les dones embarassades i als fetus?

Fins ara no hi ha informació de conseqüències en nadons nascuts de mares infectades. El procés d’infecció i curació és curt, de manera que en principi no hauria d’afectar el fetus, però de moment les informacions no són 100% segures.

No hi ha molta informació sobre la possible transmissió durant l’embaràs o la lactància

Sembla que la probabilitat de transmissió és molt baixa, però no es pot excloure que en algun cas concret pogués succeir.

¿Es pot transmetre el coronavirus per lactància materna? Què faig si tinc símptomes?

No hi ha molta informació sobre la possible transmissió a través de la lactància materna, igual que sobre transmissió durant l’embaràs. Els pocs estudis que hi ha són contradictoris.

Si estàs donant el pit el més important ara és evitar que, en cas que tinguis símptomes, el teu bebè es pugui contagiar. Un dels mecanismes és mantenir distància, no acostar la cara o el cap al teu quan estiguis alletant. I segons l’edat de l’infant, si està pròxim a deslletament i la presa d’alimentació alternativa, potser avançar-la uns dies tampoc seria mala idea.

Nens i nenes

Per què s’ha enviat 15 dies als escolars a casa?

Tot i que els nens no es posen greus amb aquesta malaltia, si la transmeten entre ells i contagien a les famílies. Amb la decisió de tancar els col·legis es va buscar reduir aquest grau de transmissió. Si evitem la barreja de nens a les escoles reduïm el risc en les famílies.

Això s’observa en les epidèmies de grip cada any just abans de les vacances de Nadal. Quant comencen les vacances hi ha un descens de la transmissió de grip i a el tornar a l’escola al gener, torna a repuntar. Amb aquesta mesura s’ha volgut retardar l’epidèmia i que els serveis sanitaris puguin adaptar-se i atendre més progressivament a la demanda.

¿Han d’estar els nens i nenes tot el temps a casa?

No han de estar-ho, però sí que és cert que no convé que vagin a un esdeveniment multitudinari. És important, en la mesura que es pugui evitar, que els nens es quedin a càrrec de pare o mare, i no dels avis, que són un grup de risc. Per això s’estan habilitant mesures per ajudar les famílies a fer front a aquesta situació.

parc de boles
Una pèssima idea en plena crisi del coronavirus és portar a la teva filla a un parc de boles. / Pixabay

Transport i desplaçaments

És perillós anar en transport públic?

Les mesures que s’han pres a Madrid i altres províncies redueixen l’ús dels transports. Simplement es tracta de mantenir les distàncies. A Madrid hi ha 11 casos per cada 100.000 habitants i estan aïllats. No s’ha de tenir una por excessiva, però sí prendre precaucions.

Podem viatjar?

Hi ha una recomanació important de no viatjar si no cal, sobretot des de les zones significatives, perquè augmenta el risc de transmissió. De moment s’han adoptat mesures temporals que es van a revaluar. Com millor les apliquem en aquests 14 primers dies, més probabilitats hi ha que aconseguim controlar-aviat.

“Com millor apliquem les mesures en aquests 14 primers dies, més probabilitats hi ha que aconseguim controlar-aviat”

Les institucions les estan implementant, i cada un de nosaltres, individualment, hem de complir-les perquè aquest període duri el menys possible; si són 14 dies millor que un mes.

Són segurs els desplaçaments a Madrid i altres regions de risc?

La recomanació general és que, si es pot evitar, no es facin viatges innecessaris a regions de risc. Però la mobilitat no s’ha restringit.

El que importa és controlar el moviment massiu de persones que pugui suposar un risc important per a altres comunitats o països. Madrid és una comunitat de la que entra i surt una gran quantitat de població cada dia. Limitar aquests viatges és una responsabilitat sobretot dels propis madrilenys, però també de les persones que no necessitin desplaçar fins a Madrid.

Protecció als grups de risc

Visc amb una persona gran, del grup de risc. Què puc fer per minimitzar les possibilitats de contagi a casa?

Si aquesta persona no surt molt, està relativament protegit. El que has de fer és protegir-te tu de les possibles exposicions: no anar a esdeveniments massius o llocs amb concentració de persones malaltes. I si comences amb símptomes, busca alternatives a la cura del teu familiar, perquè no hauries assistir-lo.

Visc amb una persona gran, com redueixo el seu risc? “Has de protegir-te tu de les possibles exposicions: no anar a esdeveniments massius o llocs amb concentració de persones malaltes”

Quines mesures s’han de prendre per a les persones asmàtiques?

Les malalties respiratòries cròniques són un factor que incrementa el risc. El fonamental és prendre mesures d’higiene i evitar el contacte -mantenir la distància a un o dos metres- amb persones que presentin símptomes o amb les seves secrecions a la superfície.

àvia i néta
És important que els nens i nenes es quedin a càrrec de pare o mare, i no de la gent gran, que són un grup de risc. / Phxere

Mirant a el futur

¿Va a desaparèixer el COVID-19 amb l’arribada de el bon temps?

Sabem que hi ha altres virus de la família dels coronavirus que tenen un comportament estacional: afecten sobretot a l’hivern i quan arriba la primavera-estiu desapareixen. Altres virus que es transmeten de forma semblant, com el de la grip, tenen un comportament semblant.

A l’hemisferi sud, on ara és estiu, fins a la data ha hagut poca transmissió. Això podria indicar que potser el canvi de temps ajudi a el control, però evidències no tenim cap.

“No se sap si en algun moment s’arribarà a una situació com la d’Itàlia, però es treballa perquè no passi”

Quant de temps pot resistir el virus a la superfície?

En escenaris hivernals s’estima que pot sobreviure des d’una fins a nou hores fora de el cos. El problema no és que el virus sobrevisqui, sinó que ho faci en la quantitat suficient. Això depèn de la càrrega viral de qui hagi expedit les gotes i de les condicions reals. La temperatura, la sequedat i els raigs ultraviolats de el sol redueixen progressivament la supervivència de virus en una superfície.

Què passa amb les persones que ja han estat infectades i s’han curat?

Totes les malalties infeccioses produeixen en les persones algun tipus d’immunitat, la durada és variable i en funció de si el patogen muta o no. Hi ha immunitats de per vida, com en el xarampió. En el cas de la SARS-Cov-2, només el coneixem des de fa tres mesos, poc per saber el tipus d’immunitat que genera.

¿Quedaran seqüeles físiques als que han passat el coronavirus?

La informació que tenim per ara és que, en els casos de curació, no hi ha seqüeles. Però pot haver grups amb patologies concretes en què sí les hi hagi. Es valorarà a mesura que avanci el temps.

lliçons apreses

Què aprenem de la situació de la Xina i Itàlia?

Són situacions diferents. A la Xina la concentració de casos ha estat en una sola província, la de Hubei, amb uns 60 milions d’habitants. Fora hi ha hagut molt poca transmissió.

A Itàlia hi ha diverses regions afectades i es van implementar mesures molt estrictes per controlar l’entrada al país, encara que no sabem si van ser igual d’estrictes per evitar la transmissió interna.

“Respirem fondo abans de fer comunicacions nocives, els rumors corren i acaben calant”

A Espanya s’han fet molts esforços per detectar tots els casos i els seus contactes de la manera més precoç possible. El més important és conèixer la data dels primers símptomes, i per ara no s’està rebent amb la rapidesa desitjada.

No se sap si en algun moment s’arribarà a una situació com la d’Itàlia, però es treballa perquè no passi. En el cas que sigui necessari plantejar un escenari similar, estem preparats.

Què fem davant dels rumors?

És responsabilitat de tots. Respirem fondo una o dues vegades abans de fer comunicacions molt perjudicials. Valorem bé la informació que volem donar. Els rumors corren i acaben calant. Fins i tot hi ha falsificacions de capçaleres d’institucions oficials amb informacions falses.

Font: Ministeri de Sanitat

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot