Dissabte, juny 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Tràgic incendi a Salt

AMS-AIAS 82. Incendi en el magatzem de bales de la Coma Cros (1924) Fons Joan Vivó.

Arran de la publicació de l’anterior entrada d’aquest blog sobre l’incendi de l’any 1984 i que encara és ben present en la memòria col·lectiva de Salt, varem rebre molts comentaris de persones que hi vivien en el bloc de pisos i ho van viure de primera mà i també en varem rebre recordant-nos d’altres incendis tràgics viscuts a Salt. Certament a la vila s’hi han viscut molts incendis, sobretot a les fàbriques, i d’alguns en tenim testimoni gràfic i d’altres els trobem mitjançant l’hemeroteca.

AMS-AIAS 1117. Incendi al bar Siòxic (1986/05/05). Autor: Joan Comalat. Col·lecció El Punt.

Un d’aquests incendis, dels quals ens va fer memòria la senyora Maria Q., va tenir lloc la tarda del divendres 17 de desembre de 1977 amb el resultat de quatre persones mortes.

Eren les 6 de la tarda quan, en l’entresòl del bloc número 116 del carrer Àngel Guimerà, es va encendre una revista que llegia un nen i les flames van passar al sofà, les cortines i els mobles estenent-se ràpidament a la resta del pis. La majoria de veïns, alertats pel fum i les flames, van tancar-se a casa segellant les portes i van esperar ser rescatats pels bombers que els van treure per la finestra amb una escala mecànica. Alguns van patir lleugeres cremades excepte, el senyor Joaquín Caña, que les tenia més greus i va ser portat a l’hospital Trueta, en aquella època anomenat, la Residència.

Però les persones que vivien just a sobre del pis en flames, tement que se’ls ensorrés el terra, van sortir de casa i van pujar cap el terrat. Però l’estreta escala va fer de xemeneia atrapant les flames i el fum i van morir asfixiats. Eren quatre persones d’una mateixa família: Maria de la Cabeza Cano Mata, de 25 anys, i el seu fill, Ángel Chillaron Cano, de 20 mesos, la germana de Maria de la Cabeza, Francisca, de 36 anys i el seu marit Juan Expósito Toribio. Les dues dones van ser rescatades del replà del tercer pis i portades a l’hospital, on van morir, i l’home, amb el seu nebot, els van trobar més tard arraulits en un altre replà prop del terrat.

La ràpida intervenció dels bombers va impedir que el foc s’estengués als altres pisos i que l’edifici patís desperfectes estructurals. Però tot i així l’incendi i la mort d’aquests saltencs va despertar molta indignació entre els conciutadans perquè es va considerar que la culpa de les morts era que els edificis no tenien prou mitjans de seguretat en cas d’incendi i que les escales es convertien en trampes mortals sense cap sortida d’emergència.

AMS-AIAS 2736. Simulacre de rescat de víctimes d'un incendi (1985/03/30). Autor desconegut. Fons Ajuntament de Salt

Dubtàvem entre posar el nom de les víctimes o no, però al final hem decidit fer-ho perquè així es va publicar als diaris i perquè pensem que és una forma d’honorar el record d’aquests saltencs.

Podeu llegir la notícia d’aquest tràgic succés als diaris: Avui, edició 17/12/1977, pàgina 2; Los Sitios de Gerona, edició 17/12/1977, pàgina 20 i edició 18/12/1977, pàgina 20, i Presència, edició 24/12/1977, pàgina 15.

FONT: Arxiu Municipal

245 45 20 резина летняяпромышленный ноутбук

Latest Posts

spot_img

un xic de tot