Dissabte, juny 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Sunyer, primer alcalde de la restauració democràtica

Diploma commemoratiu de la independència

El 3 de març de 1983 el president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i Soley signava un decret mitjançant el qual Salt i Sarrià de Ter es segregaven de la ciutat de Girona i recuperaven les seves institucions i la seva identitat de poble.

El 8 de maig de 1983 es varen celebrar eleccions municipals. Unes eleccions que per a Salt varen ser molt importants perquè era el primer cop, des de la fi de la Guerra Civil, que els saltencs podien escollir la composició de la seva pròpia corporació municipal. Això es va notar amb la participació: el 65,99 % del cens electoral hi va exercir el seu dret. El resultat va ser el següent:

  • PSC: 53,87 % dels vots, 10 regidors
  • CIU: 31,11 % dels vots, 6 regidors
  • PSUC: 6,83 % dels vots, 1 regidor
  • AP-PDP-UL: 4,81 % dels vots, cap regidor
  • PCC: 1,16% dels vots, cap regidor

El 24 de maig de 1983 va tenir lloc, en la Casa Consistorial de Salt, el Ple de constitució del primer ajuntament sorgit de les urnes. Com va anar aquest Ple?:

AMS-AIAS 2008. Constitució del primer ajuntament democràtic. (1983/05/24). Autor: Quim Curbet. Fons Ajuntament de Salt

En primer lloc es va constituir la Mesa d’Edat presidida pel conseller de més edat, el Sr. Domènec Bosch i Bonadona, pel conseller més jove, el Sr. Josep Vicenç Alhambra i Cornejo, i pel Secretari de la Corporació. Seguidament la Mesa va comprovar les credencials dels consellers electes i, en estar presents la majoria absoluta, es va procedir a la sessió constitutiva. A continuació van ser cridats tots els consellers per prestar jurament al càrrec. Tots van fer servir la formula reglamentària a excepció del Sr. Francesc Xavier Corominas i Mainegre que va afegir-hi: “Sense renunciar al dret del poble català a la seva sobirania nacional”. Un cop jurats tots els càrrecs, es va declarar constituïda la Corporació Municipal en Ple.

A continuació el President de la Mesa va anunciar que es procediria a l’elecció de l’Alcalde. Com a caps de llista més votats, els tres candidats a l’alcaldia eren: Salvador Sunyer i Aimeric, Alfons Moré i Paretas i Josep Mª Dubé i Andrés. Finalitzada la votació dels 17 consellers, el President de la Mesa va proclamar Alcalde per 17 vots, és a dir, per unanimitat, el Sr. Salvador Sunyer i Aimeric.

Seguidament el President de la Mesa va demanar al Sr. Sunyer si acceptava el càrrec d’Alcalde i, en cas afirmatiu, formulés la promesa o el jurament reglamentari, com així va fer. Amb aquest acte, se’l va possessionar com Alcalde i li va ser lliurat el distintiu propi del càrrec.

AMS-AIAS 2012 Moment en que el President de la Mesa d'Edat lliura el bastó d'Alcalde. (1983/05/24). Autor: Quim Curbet. Fons Ajuntament de Salt

Tot seguit es va constituir la Comissió Municipal Permanent i a continuació els diferents grups polítics va argumentar per què havien votat el Sr. Sunyer com Alcalde.

La sessió de constitució va acabar amb el primer discurs del Sr. Salvador Sunyer i Aimeric com a primer Alcalde de Salt de la restauració democràtica.

2013

Podeu llegir el discurs complet aquí.

(Font: Acta del Ple del 24 de maig de 1983. Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Salt 1983-1988)

FONT: Arxiu Municipal de Saltрадиоприемникгриль пресс

Latest Posts

spot_img

un xic de tot