Galteres

L’Agència de Salut Pública de Catalunya investiga un brot de galteres que afecta el Gironès i el Pla de l’Estany

La gran majoria dels afectats, poc més d’un centenar de persones, tenen entre 16 i 30 anys d’edat

Tècnics de l’Agència de Salut de Catalunya a Girona estan investigant un brot de parotiditis (galteres) que afecta persones principalment joves de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany. En el que portem d’any, el brot ha afectat més d’un centenar de persones, que no revesteixen gravetat.

El 90% dels afectats són persones joves, d’entre 16 i 30 anys, moltes de les quals comparteixen centres educatius.

Els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona que estan investigant el brot, es posen en contacte amb les persones relacionades amb els afectats per indicar-los si cal administrar alguna dosi de reforç de la vacuna. Es recomana al les persones que han emmalaltit de parotiditis que romanguin a casa entre 5 i 9 dies, des de l’inici dels símptomes.

Malaltia vírica que sol ser benigne

La parotiditis o galteres és una malaltia vírica aguda i contagiosa que es caracteritza per la inflor d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. La malaltia acostuma a ser benigna però, a vegades, poden aparèixer complicacions, com ara l’orquitis (inflamació del testicle) o l’ooforitis (inflamació de l’ovari).

La parotiditis es transmet de persona a persona per mitjà de les gotetes de la respiració (per exemple, quan s’esternuda), o per contacte directe amb objectes que han estat contaminats amb saliva infectada. Generalment, el temps que transcorre entre l’exposició al virus i el moment d’emmalaltir (període d’incubació) és de dotze a vint-i-quatre dies. El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de tres dies abans fins a quatre dies després d’aparèixer la inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a nou dies.

No hi ha tractament específic per a la parotiditis, però podem alleugerir les molèsties amb l’aplicació de compreses fredes o calentes al coll, la ingesta de líquids addicionals i aliments tous, fer gàrgares d’aigua tèbia amb sal i prenent paracetamol.

Article anteriorRàdio Salt celebra el Dia Mundial de la Ràdio amb una emissió conjunta
Article següentAquest dissabte Carnaval Saltenc!

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí