Dissabte, octubre 4, 2025
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

El Mercat de Salt s’incorpora a la 3a edició de les jornades “Dones i Cuina Marinera”

L’activitat tindrà lloc el 29 de maig i reunirà dones grans i nouvingudes per recuperar la memòria gastronòmica del peix amb un tast final obert a tothom

El Mercat Municipal de Salt serà per primer cop escenari d’una de les sessions del projecte Dones i Cuina Marinera, una iniciativa promoguda pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP), l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i la consultora gastronòmica Inspira Gastronomia, liderada per l’activista Àgata Albero Miralbell.

La cita a Salt tindrà lloc el 29 de maig a partir del migdia, i reunirà dones grans i nouvingudes per compartir coneixements, sabers i records al voltant de la cuina marinera. L’activitat inclourà una sessió de cuina col·lectiva amb productes facilitats per parades del mateix mercat, un intercanvi de coneixement amb dones del mar i biòlogues, i culminarà amb un tast obert al públic.

Gastronomia, sostenibilitat i economia social

Aquest projecte vol recuperar la memòria de la cuina del peix des d’una mirada sostenible, comunitària i feminista. Durant les setmanes prèvies a l’activitat s’han fet diverses trobades preparatòries amb col·lectius de dones de Salt per escalfar motors, trencar el gel i co-crear les receptes que es cuinaran el dia de l’activitat. Tot plegat s’emmarca en una proposta que posa les persones al centre, amb especial èmfasi en la transmissió intergeneracional i intercultural.

Una edició que recorre cinc municipis

La de Salt és una de les cinc sessions programades en aquesta tercera edició de les jornades. La iniciativa ha passat ja per Llançà (10 de maig) i continuarà a Sant Feliu de Guíxols (31 de maig), Roses (5 de juny) i L’Escala (12 de juny). En totes elles es manté la mateixa estructura: cuina participativa, tast final i presentació del receptari solidari elaborat a partir de les edicions anteriors.

Un llibre solidari per continuar donant veu a les dones

Les experiències acumulades en les primeres edicions han donat lloc al llibre ‘Les dones i la cuina marinera’, un receptari amb dotze propostes culinàries elaborades per més d’un centenar de dones de diferents orígens. La publicació, editada amb el suport de la Diputació de Girona i il·lustrada per l’artista Sònia Estévez, es ven a 15 euros i la seva recaptació es destina íntegrament a Creu Roja, en suport a projectes d’ajuda a dones en situació de tràfic i prostitució a la demarcació de Girona.

Amb aquesta nova edició, Dones i Cuina Marinera consolida la seva trajectòria com a espai de transformació, empoderament i celebració de la cultura gastronòmica popular amb una mirada arrelada al territori i a les seves comunitats.

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot